KUALA LUMPUR, 22 Sept — Malaysia antara negara yang mengambil pendekatan berhati-hati dengan pemerintah Taliban.

Pendekatan itu termasuk menyokong usaha perdamaian di Afghanistan tetapi belum mengakui pemerintahan sementara yang dipimpin oleh Taliban.

Namun persoalannya kini adakah Malaysia harus mengiktiraf kepimpinan Taliban?

Ketua Bahagian Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Segambut, Mahathir Mohd Rais, berpendapat sedangkan negara-negara seperti Rusia, China dan Pakistan telah menunjukkan sokongannya terhadap pemerintah sementara negara itu.

” Mereka berusaha menggunakan dorongan diplomatik dan ekonomi untuk memujuk Taliban menuju jalan pembangunan semula secara damai dan bukannya menggunakan kekuatan tentera.” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Justeru, Malaysia harus mengambil pendekatan yang sama dalam membantu pembangunan semula pemerintahan sementara.

“Ini termasuk menghantar pakar untuk membantu pemerintah sementara dalam aspek inklusiviti untuk mencapai keamanan dan kestabilan berkekalan sehingga setiap peringkat masyarakat Afghanistan akan mencapai keamanan, keharmonian, pembangunan dan kemakmuran.” katanya dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, usaha itu harus menekankan pentingnya peranan wanita dalam pentadbiran, bukan hanya dari segi perlindungan dan promosi hak-hak wanita, tetapi juga dari aspek peranan dan sumbangan mereka kepada masyarakat dan negara.

Kerajaan pimpinan Taliban pernah disingkirkan dari kekuasaan di Afghanistan oleh pasukan pimpinan Amerika Syarikat (AS) pada tahun 2001.

Namun, kumpulan itu telah menguasai negara itu sekali lagi pada 15 Ogos lalu dan mengakhiri hampir 20 tahun kehadiran pakatan pimpinan AS di negara itu.

Berikutan penangkapan Taliban di ibu negara Afghanistan, Presiden Mohammad Ashraf Ghani telah meninggalkan negara itu.