Perikatan Nasional memberi jaminan bahawa gabungan itu berpegang kepada prinsip memerangi rasuah dan salah guna kuasa berbanding pakatan politik lain yang bertanding untuk menguasai Melaka dalam pilihan raya negeri akan datang.

Menurut Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin inilah jaminan dan nilai teras yang ditawarkan sambil menekankan bahawa PN ingin memastikan hasil yang sama di Melaka.

“Ini adalah nilai teras Perikatan Nasional. Inilah yang saya ingin beritahu rakyat Melaka bahawa Perikatan Nasional menentang sebarang bentuk penyalahgunaan kuasa, berjuang menentang sebarang bentuk rasuah, untuk memastikan kesaksamaan dan keadilan untuk semua dan untuk tiada siapa yang tertinggal,” katanya.

Presiden Bersatu itu berkata, keadaan telah sampai ke satu tahap di mana landskap politik mesti berubah malah orang ramai bijak untuk mendapatkan maklumat dengan bijak.

“Sekarang orang-orang telah berubah. Mereka lebih berfikiran terbuka dan bijak ketika mengakses maklumat yang menjadikan mereka lebih berwawasan dan berpengetahuan,” katanya dalam Pentas Pilihan Raya Negeri Melaka malam tadi.