IPOH, 13 Jan – Kerajaan negeri memberi jaminan peniaga dan penjaja memperoleh tapak bazar Ramadan yang dimohon melalui pihak berkuasa tempatan (PBT).

Setiausaha BERSATU Perak yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin berkata ia ekoran pihaknya menjangkakan pertambahan peniaga dan penjaja di bazar Ramadan tahun ini.

Menurutnya, seperti tahun lalu pihaknya juga telah memberi arahan kepada semua PBT memastikan semua penjaja mendapat tapak bazar Ramadan.

“Bazar Ramadan salah satu yang menjadi isu apabila sampai bulan Ramadan melibatkan tapak tidak mencukupi, namun dua tahun lalu disebabkan perintah kawalan pergerakan (PKP) bazar tidak meriah.

“Jadi saya yakin lebih ramai lagi akan menyertai bazar Ramadan kali ini memandangkan mungkin kelonggaran diberikan tetapi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) oleh Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya dalam sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perunding Penjaja dan Peniaga Kecil Negeri Perak Tahun 2022 di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini, hari ini.

Zainol Fadzi berkata, sekiranya berlaku tapak bazar Ramadan tidak mencukupi, kerajaan negeri akan membuka lokasi baharu yang dirasakan sesuai.