KUANTAN, 15 Jan – Ketua Badan Pimpinan Negeri BERSATU Pahang, Datuk Saifuddin Abdullah masih setia dengan parti itu sekali gus tidak pernah bercadang menyertai mana-mana parti setakat ini termasuk terbaharu, Parti Bangsa Malaysia (PBM).

Saifuddin menzahirkan rasa dukacita berikutan terdapat segelintir rakan dan kenalannya mula menyertai PBM.

“Saya kekal dengan BERSATU, insya-Allah. Saya juga tidak pasti sama ada ramai atau tidak yang akan menyertai PBM, namun saya dukacita kerana mereka ini kawan-kawan saya juga. Sememangnya kita mengharapkan supaya semua menyertai BERSATU dan apa lagi apabila Presiden Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU sangat ‘accommodate’ terhadap teman-teman yang meninggalkan PKR.

“Pada saya, agak terkilan kerana sepatutnya kita membalas jasa Tan Sri Muhyiddin dengan memperkuat lagi BERSATU, ” katanya dalam sidang akhbar selepas majlis perasmian Mesyuarat Agung Koperasi Reflisia Timur Berhad di dewan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Cenderawasih Timur, hari ini.

PBM didaftarkan secara rasmi oleh ahli Parlimen Julau, Larry Sng Wei Shien pada 27 Oktober lalu. Larry yang juga Presiden PBM memaklumkan parti itu dilahirkan selepas penjenamaan semula Parti Pekerja Sarawak (SWP) yang ditubuhkan bapanya, Sng Chee Hua pada 2012.

Mengulas lanjut, Saifuddin yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Pahang menjelaskan, ia hak masing-masing sama ada untuk menyertai parti lain atau untuk menubuhkan parti lain.

Katanya, dia hanya menaruh harapan agar mereka yang telah menyertai BERSATU kekal bersama parti berkenaan.

“Kita tidak dapat menghalang niat dan hasrat mereka untuk menyertai atau menubuhkan parti baharu kerana mereka ada hak masing-masing. Tambahan pula, dalam hal ini sebahagian daripada mereka yang menubuhkan parti PBM itu bukan ahli BERSATU,” katanya.