SEPANG, 17 Jan – Kerajaan menganggarkan kerugian awal akibat banjir di 50 daerah di seluruh negara Disember lalu mencecah RM6.5 bilion.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, berdasarkan dapatan awal Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) dengan kerjasama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Pejabat Daerah dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), bencana bah yang melanda negara telah menyebabkan kerosakan tempat kediaman, premis perniagaan, kenderaan, pertanian, pembuatan serta aset awam dan infrastruktur.

“Kerugian dianggarkan antara RM5.3 bilion hingga RM6.5 bilion ini membabitkan satu pertiga daripada 160 daerah di seluruh negara terkesan akibat banjir. Daripada jumlah ini, sejumlah RM2 bilion merangkumi kerosakan struktur awam,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Pelaksanaan Survei Pendapatan & Perbelanjaan Isi Rumah dan Kemudahan Asas (HIES/ BA) 2022, hari ini.

Yang turut serta, Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin.

Mengulas lanjut, Mustapa berkata, berdasarkan dapatan awal DOSM, kerajaan menganggarkan kerugian membabitkan tempat kediaman RM1.2 bilion hingga RM1.4 bilion; premis perniagaan RM500 juta hingga RM600 juta; kenderaan RM1.0 bilion hingga RM1.3 bilion; pertanian RM40.9 juta hingga RM49.9 juta; pembuatan RM800 juta hingga RM1.0 bilion; serta aset awam dan infrastruktur RM2.0 bilion.

“Daripada jumlah itu, Selangor mencatat angka kerosakan tertinggi,” katanya.

Beliau menjelaskan, kerajaan sudah memulakan perancangan untuk proses baik pulih pasca banjir dengan kerja-kerja pembaikan bagi struktur awam sudah dimulakan.

Bagi kediaman yang rosak atau musnah, katanya, proses pembinaan semula sudah dimulakan, sementara setiap keluarga yang terjejas sama ada yang berpindah ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sebaliknya menerima RM1,000.

“Selain itu, sejumlah bantuan RM2,500 turut disalurkan kepada setiap keluarga untuk menggantikan perabot dan lain-lain kelengkapan, serta RM500 lagi untuk kelengkapan elektrik.

“Kerajaan juga tidak mengetepikan kebajikan mangsa banjir yang mana kerosakan kediaman mereka dinilai kurang dari RM5,000. Mereka juga akan mendapat bantuan. Bagi kediaman yang musnah sepenuhnya, kerajaan putuskan untuk membina semula dan yang rosak akan dibaiki.

“Untuk perniagaan pula, kerajaan menyediakan pinjaman tanpa faedah,” katanya.

Baru-baru ini, kerajaan memperkenalkan Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022.

Program berkenaan memfokuskan kepada tiga kategori iaitu membabitkan kerosakan bawah RM5,000 yang akan dibayar secara tunai, kerosakan RM5,000 hingga RM15,000 yang mana pembaikan segera atau bina baru dengan mengambil masa enam bulan untuk disiapkan.

Setakat ini, senarai penerima yang paling tinggi adalah di Selangor dan Pahang, manakala Kelantan pula lebih 6,000 penerima yang dikenal pasti bakal menerima manfaat daripada Program Rintis Pembaikan Rumah Pasca Banjir 2022.