PUTRAJAYA, 20 Jan – Dasar Agrikomoditi Negara (DAKN) 2021-2030 yang mengandungi lima teras utama akan dilancarkan pada bulan depan.

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU yang juga Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin berkata lima teras utama yang diketengahkan dalam dasar baharu itu ialah kemampanan, teknologi, nilai tambah, keterangkuman serta perkongsian sumber dan kekayaan.

“(DAKN) ini ada lima teras dan ia telah diluluskan di peringkat Kabinet. Ia antara lain boleh membantu tangani kempen isu anti sawit,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Jelajah Agrikomoditi oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada Rabu.

Terdahulu, Perdana Menteri dalam ucapannya berkata DAKN 2021-2030 bakal dilancarkan bagi memacu pembangunan sektor agrikomoditi secara lebih mampan, berdaya saing dan berorientasikan pasaran selaras norma baharu serta peningkatan penggunaan digital pasca-COVID-19.

“DAKN 2021-2023 akan dilancarkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) bagi menggantikan Dasar Komoditi Negara (DKN) 2011-2020,” kata Ismail Sabri.

DAKN 2021-2030 itu juga akan digunakan sebagai rujukan kepada industri komoditi negara dalam aspek alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) serta ke arah mencapai Agenda Pembangunan Mampan 2030.