PUTRAJAYA, 21 Jan – Program Malaysia Rumah Keduaku (MM2H) mendapat sambutan menggalakkan dalam kalangan warga asing apabila sebanyak 111 permohonan diterima Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) setakat ini.

Permohonan menyertai program yang dibuka secara dalam talian dimulakan pada November lalu selepas diambil alih daripada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) pada Ogos tahun sama.

Setiausaha Agung BERSATU yang juga Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, dalam tempoh dua bulan sebanyak 15 peserta (prinsipal dan tanggungan) mendapat kelulusan dengan tiga daripadanya sudah menetap di negara ini.

Katanya, baki sebanyak 96 permohonan belum diluluskan kerana ada antaranya tidak lengkap dokumentasi termasuk masih dalam penelitian Kementerian Dalam Negeri (KDN) menerusi JIM.

“Hanya peserta yang memenuhi syarat diterima (menyertai MM2H). Antara syaratnya adalah mesti membawa sekurang-kurangnya RM1 juta setiap seorang berbanding dulu hanya disyaratkan RM300,000 saja.

“Sekiranya secara purata kita meluluskan 1,000 permohonan setiap tahun, dengan itu kita membawa masuk RM1 bilion, bezanya dulu kita bawa hanya RM300 juta,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan Executive Lounge MM2H di Ibu Pejabat JIM di sini, hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha KDN Datuk Seri Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz dan Ketua Pengarah JIM Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Program yang diperkenalkan pada 2002 itu khusus untuk menarik warga asing yang ingin menjalani kehidupan bermakna dan mampu dimiliki di Malaysia untuk tempoh yang panjang menggantikan ‘Silver Hair Programme’ yang ditubuhkan pada 1996.

Mengenai kebimbangan rakyat susulan kemasukan warga asing menerusi program berkenaan sekali gus menambah lambakan warga asing di negara ini, Hamzah menjelaskan, kerajaan menyasarkan peserta yang berkualiti, berkemampuan dan berpendapatan tinggi.

Beliau berkata, pelbagai syarat ketat dikenakan termasuk berbelanja dan menyumbang kepada ekonomi negara sama ada dalam bentuk sewaan, pembelian hartanah, perkhidmatan kesihatan, insuran atau pelbagai lagi yang seterusnya akan menjana pendapatan kepada rakyat tempatan.

Antara lain pembaharuan pas, pertukaran kewarganegaraan peserta dan tanggungan perlu menjalani dan lulus tapisan keselamatan serta keperluan mengemukakan Sijil Berkelakuan Baik untuk semua peserta.

Katanya, program itu akan ditambah baik setiap masa dengan kerjasama daripada Motac, Bank Negara Malaysia (BNM) dan ejen pengendali MM2H sebelum ini bagi memastikan program itu lebih berjaya di masa hadapan.