PUTRAJAYA, 27 Jan – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) sedang membangunkan Akaun Satelit Sukan yang menjadi pengukur sumbangan sebenar industri sukan kepada ekonomi negara.

Timbalan Presiden BERSATU yang juga Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, Akaun Satelit Sukan dapat membekalkan data untuk memudahkan KBS membuat perancangan mengenai fokus pembangunan sukan dan konteks ekonomi.

Katanya, kewujudan Akaun Satelit Sukan membolehkan pihaknya membuktikan kepada Kementerian Kewangan dan Unit Perancang Ekonomi (EPU) bahawa peruntukan disalurkan kepada KBS bukan bersifat perbelanjaan satu hala saja, sebaliknya menjadi pelaburan dan memberi pulangan langsung kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) serta pembangunan ekonomi negara.

“Visi Sukan Negara 2030 (VSN2030), yang mengandungi enam teras utama iaitu pembudayaan sukan, kegemilangan sukan, pembangunan bakat, hab sukan, industri sukan dan profesionalisme sukan, kini dalam fasa semakan akhir untuk dilancarkan pada suku pertama tahun ini.

“VSN 2030 memetakan perancangan 10 tahun Malaysia dengan memperkasakan lagi polisi demi pembangunan industri sukan yang lebih komprehensif, bersepadu dan kolektif,” katanya berucap pada Majlis Amanat Tahun 2022 kepada warga KBS di sini, hari ini.

Mengulas mengenai belia, Ahmad Faizal berkata, KBS dengan kerjasama Majlis Belia Malaysia (MBM) sedang membangunkan Model Baharu Pembangunan Belia 2030 (MBPB2030), iaitu sebuah hala tuju pembangunan belia bagi tempoh 10 tahun.

Mengenai literasi politik dalam kalangan belia, katanya, tumpuan akan diberikan bagi memupuk semangat patriotisme, meningkatkan kesedaran mengenai politik dan Perlembagaan Persekutuan serta peranan legislatif dalam pentadbiran negara.

“Program berbentuk advokasi dalam usaha mengubah persepsi belia terhadap politik dan meningkatkan kesedaran mengenai peranan mereka dalam pembentukan negara perlu dilaksanakan,” katanya.