KUALA LUMPUR, 22 Feb – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) hari ini mengumumkan dividen tiga peratus bagi Skim Simpanan Pendidikan Nasional (Simpan SSPN) tahun 2021 melibatkan peruntukan sebanyak RM206.25 juta.

Ketua Penerangan BERSATU Malaysia yang juga Pengerusi PTPTN Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata pemberian dividen itu akan memberi manfaat kepada lebih 5.24 juta pendeposit SSPN, sambil menambah jumlah dividen sejak Simpan SSPN diperkenalkan dahulu kini mencapai RM1.06 bilion.

Beliau berkata kadar dividen tiga peratus tersebut diberi berdasarkan kepada pulangan bersih pelaburan yang telah dibuat atas deposit yang diterima PTPTN.

“Kadar dividen tiga peratus yang diberikan ini adalah berdasarkan kepada pulangan bersih pelaburan yang telah dibuat atas deposit yang diterima oleh PTPTN.

“Pendeposit Simpan SSPN boleh membuat semakan di penyata simpanan masing-masing melalui portal rasmi www.PTPTN.gov.my mulai 25 Februari 2022 ini,” katanya.

Wan Saiful berkata dividen yang diberikan itu masih lagi kompetitif berbanding keuntungan akaun semasa dan akaun-akaun simpanan tetap yang lain dan mengambil kira mandat pelaburan PTPTN yang dibenarkan oleh kerajaan adalah terhad.

“Justeru, jika dilihat kadar tiga peratus itu berbanding kadar dasar semalaman yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia pada 1.75 peratus dan keuntungan serta kadar faedah produk simpanan ditawarkan bank tempatan bagi tahun 2021 yang kebanyakan adalah antara 1.5 hingga 2.2 peratus, sesungguhnya produk simpan SSPN ini masih lagi menawarkan kadar pulangan yang menarik dan kompetitif,” katanya.

Wan Saiful berkata 2021 mencatatkan jumlah deposit Simpan SSPN tertinggi, iaitu RM3.01 bilion dan menjadikan jumlah keseluruhan deposit sebanyak RM10.88 bilion setakat 31 Disember tahun lalu, manakala keuntungan pelaburan sebanyak RM267.61 juta.

Sementara akaun baharu yang dibuka pula ialah sebanyak 421,281 berbanding sasaran 400,000 akaun.

Pada masa sama, PTPTN turut melancarkan Ganjaran Kesetiaan Simpan SSPN Prime 2022 kepada pendeposit yang layak pada kadar satu peratus atas simpanan minimum RM500 dalam tempoh promosi bermula 22 Februari hingga 30 April 2022.