KUALA LUMPUR, 24 Mei – Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonan penghakiman terus peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla terhadap BERSATU pada Selasa.

Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan menyifatkan keputusan tersebut menyebelahi BERSATU, memandangkan Mohamed Haniff tidak pernah dilantik sebagai peguam parti, bahkan tuntutan itu juga dianggap tidak munasabah.

“Pagi ini saya mendapat berita baik. Hakim Mahkamah Tinggi Yang Arif Akhtar Tahir menolak permohonan peguam Haniff Khatri untuk satu summary judgement (penghakiman terus) mengarahkan BERSATU membayar beliau sebanyak RM12.5 juta, tetapi sebaliknya mengarahkan Haniff pula membayar kos kepada BERSATU.

“Haniff Khatri tidak pernah dilantik sebagai peguam parti dan tuntutan bayaran yang begitu tinggi sebanyak RM12.5 juta adalah tidak munasabah.

“Keputusan mahkamah pagi ini menyebelahi Bersatu,” katanya menerusi satu hantaran di Facebooknya pada Selasa.

Terdahulu, tuntutan saman difailkan peguam, Mohamed Haniff Khatri Abdulla terhadap BERSATU dan tiga pemimpin parti itu menuntut yuran guaman RM12.5 juta didakwanya tidak dibayar, ditetapkan untuk perbicaraan penuh pada Mac 2024.

Ia susulan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Akhtar Tahir menolak permohonan Mohamed Haniff untuk penghakiman terus dengan kos RM3,000.

Peguam, Chetan Jethwani mewakili BERSATU; Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Setiausaha Agung, Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Bendahari, Datuk Mohamed Salleh Bajuri, berkata mahkamah menetapkan 18 hingga 24 Mac 2024 untuk perbicaraan penuh.

“Pengurusan kes ditetapkan pada 18 Januari tahun sama,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Beliau berkata demikian selepas prosiding yang dilangsungkan secara dalam talian dan turut disertai Mohamed Haniff serta peguamnya, Nurul Huda Razali.

Penghakiman terus adalah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan dan afidavit tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Sebelum ini, Mohamed Hanif menerusi penyataan tuntutannya, mendakwa tuntutan berkenaan adalah untuk khidmat guaman diberikannya sebelum BERSATU ditubuhkan sehingga parti itu menarik diri daripada Pakatan Harapan (PH) dan seterusnya menyertai Perikatan Nasional (PN).

Antara khidmat didakwa diberikan Mohamed Haniff kepada parti itu adalah perkara berkaitan pendaftaran BERSATU dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS), menguruskan kes mahkamah bagi pihak parti dan isu pembabitan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

Khidmat guamannya dihentikan pada 24 Februari 2020 selepas ‘Langkah Sheraton’ yang menyebabkan Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi BERSATU ketika itu meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri dan membawa kepada pembentukan PN yang merampas kuasa daripada PH.

Justeru, Mohamed Haniff memohon tuntutan bagi khidmat guamannya kepada BERSATU yang berakhir pada 24 Februari 2020.