KUALA LUMPUR, 24 Jun – Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin mengumumkan pertambahan sebanyak 3,813 bilangan warden di sekolah berasrama di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Beliau yang juga Naib Presiden BERSATU berkata pertambahan itu merupakan peningkatan sebanyak 63 peratus daripada 6,055 warden ketika ini kepada 9,868 orang.

“Dengan peningkatan jumlah warden asrama ini maka penggiliran jadual bertugas warden akan dapat dilaksanakan di semua sekolah berasrama bawah KPM,” katanya dalam satu video pengumuman di Facebooknya.

Mengulas lanjut, Radzi berkata, KPM turut memutuskan untuk menaikkan kadar elaun bulanan warden asrama sebanyak 25 peratus menjadikan kadar baharu elaun diterima ketua warden kepada sebanyak RM350 manakala warden pula RM300.

Katanya, kali terakhir kadar elaun warden itu disemak adalah pada tahun 1997.

Radzi juga berkata, kedua penambahbaikan itu yang akan mula dilaksanakan pada 1 Ogos ini melibatkan implikasi kewangan sebanyak hampir RM19 juta.

“Saya ingin mengambil kesempatan ini bagi pihak KPM untuk mengucapkan setinggi penghargaan dan terima kasih kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Kementerian Kewangan di atas kelulusan yang telah diberikan kepada KPM bagi kedua penambahbaikan ini.

“Pada masa sama, KPM akan terus berusaha menambah baik portfolio warden asrama di sekolah asrama bawah KPM,” katanya.