KOTA BHARU, 3 Julai – Tiga menteri Kabinet antara 13 yang baru dilantik sebagai Ketua Badan Perhubungan Kawasan Perikatan Nasional (PN) Kelantan.

Mereka adalah Menteri Kanan Pendidikan Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin (Ketereh), Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) merangkap Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapa Mohamed dan Menteri Tenaga dan Sumber Asli yang juga Ahli Parlimen Kota Bharu Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

Turut dilantik ialah Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (Tanah Merah) dan Timbalan Menteri Besar Kelantan yang juga Naib Presiden Pas Datuk Mohd Amar Nik Abdullah bagi kawasan Pengkalan Chepa.

Mohd Radzi adalah Naib Presiden BERSATU manakala Mustapa dan Ikmal Hisham adalah Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi BERSATU.

Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata Ketua-Ketua Badan Perhubungan Kawasan PN itu dilantik oleh Pengerusi perikatan tersebut Tan Sri Muhyiddin Yassin selaras dengan Fasal 22.2 (I) Perlembagaan PN.

“Pelantikan Ketua Badan Perhubungan Kawasan PN bagi Tumpat pula akan dimuktamad dan dimaklumkan dalam masa terdekat.

“PN merakamkan ucapan tahniah atas pelantikan ini dan percaya mereka akan memperkasa gerak kerja dan jentera organisasi pilihan raya PN di peringkat akar umbi di seluruh Kelantan bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Berikut senarai penuh Ketua Badan Perhubungan Kawasan PN Kelantan:

Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah (Pengkalan Chepa)

Menteri Tenaga dan Sumber Asli Datuk Seri Takiyuddin Hassan (Kota Bharu)

Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan Kelantan Datuk Hanifa Ahmad (Pasir Mas)

Yang Dipertua PAS Rantau Panjang Abdul Fatah Harun (Rantau Panjang)

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pasir Tumboh Abd Rahman Yunus (Kubang Kerian)

ADUN Tawang Datuk Hassan Mohamood (Bachok)

Menteri Kanan Pendidikan Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin (Ketereh)

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (Tanah Merah)

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Bioteknologi, Teknologi Hijau dan Alam Sekitar Kelantan Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail (Pasir Puteh)

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi Kelantan Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan (Machang)

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed (Jeli)

Ahli Parlimen Kuala Krai Abdul Latiff Abdul Rahman (Kuala Krai)

Ketua Bahagian Gua Musang Datuk Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang)