KOTA KINABALU, 19 Julai – Sebanyak RM149.52 juta diperuntuk bagi membaik pulih infrastruktur dan membantu rakyat yang terkesan akibat bencana menerusi Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan Pertama 2022 diluluskan oleh persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada Isnin.

Menteri Kewangan Kedua Sabah Datuk Seri Panglima Masidi Manjun berkata jumlah itu merupakan 21.72 peratus daripada peruntukan keseluruhan sebanyak RM688.34 juta.

“Hujan lebat diikuti bencana banjir semakin kerap berlaku di beberapa daerah di negeri ini telah menyebabkan kerosakan infrastruktur seperti jalan raya, jambatan dan runtuhan cerun.

“Banjir juga menyebabkan runtuhan tebing sungai dan kehilangan serta kerosakan harta benda.

“Kerajaan prihatin dan memandang serius masalah yang berlaku ini dan memberikan tumpuan untuk membaik pulih serta membantu rakyat yang terkesan akibat bencana itu,” katanya ketika membentangkan usul itu yang kemudian diluluskan dengan undian terbanyak.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan negeri itu juga berkata sebanyak RM261.78 disalurkan kepada Kementerian Kewangan negeri sebagai tambahan kepada Kumpulan Wang berkanun antara lain bagi mengurangkan defisit pembangunan serta caruman kepada Kumpulan Wang Amanah.

Masidi berkata RM65.28 juta diperuntuk bagi keperluan bekalan air negeri; RM58.92 juta untuk pentadbiran, pengurusan dan penyelenggaraan bangunan kerajaan manakala selebihnya diagih bagi kegunaan kementerian serta jabatan negeri ini.