KUALA LUMPUR, 24 Julai – Kejayaan pendaki solo negara yang juga merupakan Orang Kelainan Upaya (OKU), T. Ravichandran, 57, menjadi rakyat Malaysia pertama mengibarkan Jalur Gemilang di puncak gunung K2, gunung kedua tertinggi di dunia, yang terletak di Pakistan, diharap menjadi inspirasi kepada yang lain.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata walaupun merupakan OKU, beliau membuktikan tiada yang mustahil selagi ada kemahuan, semangat, kegigihan dan keyakinan tinggi.

“Syabas Ravichandran menjadi rakyat Malaysia pertama mengibarkan Jalur Gemilang di puncak Gunung K2, gunung kedua tertinggi di dunia, yang terletak di Pakistan.

“Walaupun merupakan Orang Kelainan Upaya, beliau membuktikan tiada yang mustahil selagi ada kemahuan, semangat, kegigihan dan keyakinan tinggi. Semoga menjadi inspirasi kepada yang lain,” kata dalam kenyataan ringkas hari ini.

Terdahulu, Ravichandran yang dikenali sebagai Ravi Everest bersama lima lagi pendaki solo terhebat dunia dan diiringi lima sherpa, menawan puncak gunung setinggi 8,611 meter itu pada 10.50 pagi waktu tempatan, Jumaat lepas.

Bagi Ravichandran, cintanya kepada negara menjadi pembakar semangat sepanjang pendakian dan kejayaannya itu adalah hadiah buat negara sempena sambutan Hari Kebangsaan, yang bakal disambut pada 31 Ogos depan.

“Pada 12 Mei lalu, saya juga telahpun mengibarkan bendera di gunung tertinggi di dunia iaitu Gunung Everest di ketinggian 8,848m di Nepal.

“Semangat cintakan negara, hidup dalam aman dan harmoni, itu kunci perpaduan yang patut disemai dalam jiwa di mana ia menjadi kekuatan untuk saya harungi kesukaran sepanjang pendakian.

“Terima kasih kepada isteri saya yang tercinta, anda adalah kekuatan untuk saya berjaya. Tidak lupa kepada keluarga, rakan-rakan, penaja-penaja dan rakyat Malaysia yang mendoakan kejayaan saya sampai ke puncak,” katanya dalam kenyataan menerusi pesanan Whatsapp, hari ini.

Walaupun menghadapi kekurangan sebagai OKU, beliau berkata ia bukanlah penghalang kepadanya tetapi menjadi bukti OKU juga mampu membina kekuatan diri, setanding dengan mereka yang sempurna.

“Tiada yang mustahil untuk bangkit kembali jika kita terjatuh. Itu pengalaman pendakian yang saya tempuh dalam ekspedisi kali ini. Ini hadiah saya buat rakyat Malaysia. Merdeka!,” katanya.

Antara penaja yang menyokong penuh usaha Ravi Everest mendaki ke puncak adalah syarikat air minuman tenaga beroksigen MYPW.