KUALA LUMPUR, 24 Ogos – Armada BERSATU melancarkan Gerakan Tunku Abdul Rahman untuk membantu Kementerian Kesihatan (KKM) menyelesaikan masalah buli di hospital, semalam.

Ini berlaku selepas Pasukan Petugas Khas Bagi Penambahbaikan Budaya Kerja Perkhidmatan Kesihatan (HWCITF) mengeluarkan laporan 162 muka surat mereka, yang mengandungi hasil daripada tinjauan yang mereka lakukan, pada Mei lalu.

Pada sidang media semalam, Ketua Penerangan Armada BERSATU Malaysia, Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir menekankan keperluan untuk memberi laporan yang lebih baik.

“Setelah meneliti laporan itu bersama pengamal perubatan, kami buat kesimpulan bahawa laporan itu tidak menjawab persoalan sama ada buli berlaku kepada pegawai perubatan siswazah (PPS) dan doktor, pelatih” katanya.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin menubuhkan HWCITF selepas seorang PPS dari Hospital Besar Pulau Pinang ditemui mati pada 17 April lalu.

Kes bunuh diri yang disyaki berlaku hanya dua minggu selepas si mati melaporkan diri untuk bertugas di hospital.

Kejadian ini, bersama beberapa aduan kakitangan dalam perkhidmatan kesihatan awam itu menyebabkan Khairy untuk menubuhkan pasukan petugas ini.

Sementara itu, Ashraf berkata laporan HWCITF juga tidak menerangkan dengan jelas langkah-langkah yang diambil untuk menyelesaikan isu buli.

“Tiada apa-apa dalam laporan mengenai potensi tindakan atau hukuman yang akan dijatuhkan kepada pembuli.

“Ini akan menyebabkan mangsa berasa kurang yakin untuk melaporkan sebarang kes buli, kerana mereka akan merasakan tiada apa-apa yang akan berlaku kepada pembuli mereka,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata Gerakan Tunku Abdul Rahman akan diketuai oleh pengamal perubatan Dr Aiman ​​Alias.

Ashraf turut memberi beberapa cadangan untuk dipertimbangkan oleh HWCITF, termasuk membentuk pasukan petugas yang lebih kecil untuk memperhalusi laporan dan meletakkan pasukan pengawasan di setiap Jabatan hospital KKM untuk memerhati dan melaporkan sesiapa sahaja yang menjadi seorang pembuli.

Cadangan lain adalah untuk menghasilkan kriteria yang jelas untuk buli di tempat kerja dan untuk memastikan Majlis Perubatan Malaysia memberi amaran tegas kepada pembuli tentang kemungkinan hukuman.

“Belia BERSATU mengucapkan terima kasih sepenuh hati kepada HWCITF atas tindakan mereka dan usaha dalam menghasilkan laporan.

“Namun, kami (Pemuda BERSATU) merasakan tugas itu masih belum selesai, dan masih ada ruang untuk diperbaiki.

“Dalam pada itu, kami (Gerakan Tunku Abdul Rahman) akan bersedia untuk menyerahkan memorandum kepada KKM dalam masa terdekat,” katanya.