KUALA LUMPUR, 30 Ogos – Bukit Aman sedang menjalankan siasatan terhadap Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang didakwa mencaci dan memfitnah badan kehakiman ketika berucap pada Taklimat Khas UMNO di Pusat Dagangan Dunia (WTC), Sabtu lalu.

Ketua Komunikasi Korporat Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Komisioner A Skandaguru, berkata siasatan dijalankan susulan 12 laporan polis yang diterima di seluruh negara membabitkan perkara itu.

“Siasatan dikendalikan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bahagian Pendakwaan/Undang-Undang (D5) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Siasatan masih dijalankan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu didakwa mencaci, menghina dan memfitnah Badan Kehakiman Negara, Jabatan Peguam Negara, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Yang di-Pertuan Agong berikutan keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes Datuk Seri Najib Razak ketika berucap pada sesi taklimat itu.