SELALU ada perbincangan tentang kebaikan dan keburukan situasi pelarian di Malaysia. Apabila kita mengalu-alukan pelarian dan memberi mereka sokongan yang mereka perlukan, ia mencerminkan negara dengan imej yang baik.

Bagaimanapun, perkara itu diperdebatkan apabila penduduk tempatan merasai cabaran untuk bergaul dan menerima gaya hidup pelarian-pelarian ini. Pelarian Rohingya yang tiba di Malaysia dan meminta bantuan dalam bentuk perlindungan dan tempat tinggal, misalnya, adalah subjek yang telah dibangkitkan di internet berulang-kali. Terdapat beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh kerajaan untuk memenuhi keperluan rakyat negara kita di samping memberikan bantuan kepada pelarian. Pertama, kerajaan harus melihat dalam mendidik rakyat dan pelarian dari segi perbezaan yang wujud dalam keadaan tertentu.

Sebagai contoh, pelarian mesti diajar tentang sempadan yang dihargai oleh rakyat Malaysia. Isu yang dibangkitkan ialah dari segi kebersihan dan cara pelarian bercakap dengan penduduk tempatan, dengan agak kasar. Penduduk tempatan tidak selesa dengan gaya hidup tersebut. Kedua-dua pihak tidak boleh dipertanggungjawabkan kerana masalah itu lebih berpunca daripada perbezaan budaya dan ia tidak disengajakan. Oleh itu, dengan mendidik kedua-dua pihak, kita boleh memastikan bahawa kesedaran dapat ditingkatkan untuk meminimumkan kesalahfahaman dan mengurangkan cabaran bersosial dan bekerjasama dengan pelarian.

Kedua, saya percaya bahawa perlu ada peraturan asas dari segi berapa lama pendatang akan tinggal di negara kita. Di sebalik usaha Malaysia untuk membantu pelarian, kepuasan rakyat negara kita sebahagian besarnya bergantung kepada kewarganegaraan mereka. Sebabnya ialah kewarganegaraan adalah komponen penting untuk mengekalkan integriti Malaysia yang cemerlang. Rakyat Malaysia amat bangga dengan warisan dan budaya kita. Apabila pelarian mendakwa negara kita sebagai rumah mereka, adalah penting untuk mengenal pasti status mereka dan memberikan mereka kenyataan rasmi untuk menanamkan semangat patriotisme kepada negara kita.

Dalam jangka panjang, perbincangan dan rumusan mengenai isu peluang pekerjaan juga perlu ditangani dan diselesaikan memandangkan semakin ramai orang mencari perlindungan di negara kita. Kerajaan perlu terlebih dahulu melayan rakyat Malaysia dan membetulkan isu-isu dalaman ekonomi negara kita bagi menambah peluang pekerjaan kepada rakyat negara ini. Hanya apabila ada pekerjaan yang mencukupi, kita boleh meningkatkan peluang untuk memberi pekerjaan kepada pelarian agar mereka boleh membina kehidupan mereka di sini juga.

Tambahan pula, adalah penting untuk diingat bahawa semakin ramai individu yang terjejas disebabkan perubahan global, seperti kematian Ratu Elizabeth dan perubahan iklim. Lebih ramai pelarian akan memasuki negara ini akibat perubahan iklim politik dan ekonomi, yang boleh membawa kepada anarki jika tidak diuruskan dengan betul. Akibatnya, kerajaan mesti bersedia dengan kejadian yang tidak diduga dan pengaruh luar bagi mengelakkan huru-hara.

Tidak lama lagi, masalah pelarian kembali untuk dibincangkan. Untuk menjaga kebajikan penduduk kita, tindakan mesti dibuat dalam bidang politik, ekonomi dan sosial. Ini adalah untuk meningkatkan kawalan dan akan memastikan nama baik negara tidak tercemar kerana perkara sensitif seperti ini.

Penulis adalah Mahathir Mohd Rais, Ketua Penerangan PN Wilayah Persekutuan yang juga Ketua Bahagian BERSATU SegambutIni pandangan peribadi dan tidak semestinya mencerminkan pendirian parti.