Armada BERSATU Malaysia telah melangsungkan mesyuarat bulanan bertempat di ibu pejabat Perikatan Nasional. Pada mesyuarat yang berlangsung hari ini, Armada telah sepakat untuk mengetengahkan beberapa usul dan ianya adalah seperti ketetapan berikut (rujuk kenyataan di bawah);

UTAMAKAN RAKYAT DAN EKONOMI, BUKAN PILIHAN RAYA

ARMADA mengecam sekeras-kerasnya langkah sesetengah pihak yang secara jelas berusaha untuk memanipulasi peranan politik demi kepentingan peribadi dengan bertekad untuk melaksanakan pilihan raya tatkala rakyat sedang bergelut dengan pelbagai isu yang mengancam kehidupan, keselamatan dan nyawa mereka.

Kelompok ini langsung tidak mengendahkan amaran Jabatan Metreologi Malaysia bahawa negara lazim berisiko dilanda banjir besar pada setiap hujung tahun. Ketika paras air di beberapa sungai utama terus naik akibat hujan berterusan beberapa hari ini, mereka “sanggup redah banjir untuk bertanding” dan mendesak agar pilihanraya diadakan segera.

Selain isu bencana, harga barangan keperluan asas semasa masih berada di paras tinggi yang membebankan rakyat. Kejatuhan nilai ringgit yang berterusan juga menyebabkan harga makanan semakin mahal kesan kebergantungan import.

Badan-badan utama seperti IMF dan Bank Dunia turut memberi amaran bahawa ekonomi global akan terus meleset malah berhadapan dengan risiko gawat. Rakyat akan kehilangan kerja dan gaji yang bermaruah.

ARMADA memandang serius situasi ini dan menggesa agar semua pihak memberikan sepenuh tumpuan seperti berikut:

(a) Seluruh agensi kerajaan meneruskan persiapan untuk menghadapi bencana banjir seperti yang telah diarahkan.
(b) Pihak-pihak berkuasa disarankan agar melibatkan sektor ketiga, khususnya pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO-NGO) tempatan dalam persiapan agar mereka dapat membantu mobilisasi sukarelawan dan bentuk bantuan lain jika diperlukan.
(c) Kerajaan melalui Belanjawan 2023 dan program-program khas lain dapat membuat intervensi yang diperlukan dalam sektor-sektor tertentu bagi membendung kesan daripada kemelesetan ekonomi di peringkat global.
(d) Kerajaan melakukan intervensi segera untuk menstabilkan nilai ringgit. Malaysia mengimport makanan dalam jumlah yang besar. Nilai ringgit yang lemah akan menyebabkan bebanan besar kepada rakyat kerana barang keperluan asas akan menjadi semakin mahal.
(e) Kerajaan perlu mempertimbangkan bantuan, khususnya untuk golongan berikut:
(i) Moratorium penuh tanpa faedah selama 6-12 bulan untuk semua bentuk pinjaman pendidikan.
(ii) Keringanan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk pinjaman perniagaan, termasuk pilihan moratorium dan pembiayaan semula yang mudah dan tidak membebankan. Adalah penting untuk Kementerian Kewangan (MOF) dan Bank Negara Malaysia (BNM) memastikan bahawa program yang diberikan membantu dan bukannya membebankan peminjam.
(f) Membentuk konsensus nasional antara semua parti politik dan pihak-pihak berkepentingan lain untuk menolak pilihanraya umum yang ke-15 sehingga tamat penggal. Keutamaan haruslah diberikan untuk kebajikan rakyat dan ekonomi negara, bukannya politik yang tidak berkesudahan.

ARMADA juga telah menggerakkan jentera di seluruh negara melalui Skuad Bersatu Prihatin untuk berhadapan dengan risiko banjir hujung tahun ini dengan turut melancarkan badan sukarela yang dikenali sebagai Pertubuhan Kemanusiaan dan Kesihatan Malaysia yang terdiri dalam kalangan doktor perubatan dan anggota kesihatan.

Di samping itu, ARMADA akan memberikan sepenuh sokongan terhadap sebarang agenda yang meletakkan kepentingan rakyat sebagai keutamaan.

Senator Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal
Ketua Armada Nasional
Parti Pribumi Bersatu Malaysia
22 September 2022 bersamaan 25 Safar 1444 Hijri