KUALA LUMPUR, 24 Sept – Kementerian Pendidikan (KPM) perlu bekerjasama dengan pelbagai kumpulan sokongan bagi memastikan kemajuan sistem pendidikan negara.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin, berkata sektor pendidikan tidak seharusnya mendiskriminasi berdasarkan latar belakang, supaya lebih banyak bilangan dan kepelbagaian idea boleh dimanfaatkan untuk menambah baik sektor itu.

“Ketika ada sesetengah orang yang mengatakan pendidikan kita ke belakang, saya terus mengatakan bahawa kita tidak ke belakang, tetapi kita dalam keadaan stagnant (tiada pergerakan) untuk beberapa tahun kebelakangan ini.

“Kita sebagai satu kementerian tidak boleh melakukannya sendiri. Kita memerlukan sokongan daripada semua pihak di luar sana yang mahu bekerjasama,” katanya ketika berucap pada Sambutan Ulang Tahun Teach for Malaysia (TFM) Ke-10, di sini hari ini.

Radzi berkata, TFM melaksanakan usaha yang baik untuk 10 tahun ini dengan mewujudkan kerjasama dengan 893 sekolah di setiap negeri dengan merekrut, melatih dan menempatkan ratusan guru di sekolah berkenaan, sekali gus menyumbang kepada pembangunan pendidikan negara.

Beliau berkata, terdapat lebih lima juta pelajar di seluruh negara membabitkan kira-kira 10,000 sekolah dengan lebih 500,000 orang guru yang membentuk ekosistem pendidikan yang kompleks.

“Kita (pihak kementerian) mempunyai sekolah dari Perlis ke Sabah, di kawasan luar bandar dan bandar serta kawasan terpencil dan kami mempunyai guru dari semua latar belakang,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi dan Pengasas TFM, Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz menzahirkan kegembiraan baginda terhadap kemajuan yang telah dicapai organisasi itu, yang berkembang sebagai satu gerakan dengan 474 orang pemimpin kompeten yang berusaha ke arah menamatkan ketidaksamaan pendidikan.