KUALA LUMPUR, 9 Okt – Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang membantu komuniti miskin menyifatkan bantuan tunai langsung dalam Bajet 2023 akan menolong golongan itu buat sementara waktu sahaja, tanpa mempunyai rancangan terperinci bagi membantu mereka mengatasi perangkap kemiskinan.

Pengasas Bersama Yayasan Chow Kit, Datuk Dr Hartini Zainuddin berkata dana seperti RM2,500 di bawah skim Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) untuk keluarga yang mempunyai lima atau lebih anak, adalah lebih baik dibelanjakan untuk program seperti bengkel bagi membantu komuniti ini menyimpan dan berbelanja dengan bijak.

“Bayaran sekali sahaja adalah satu bantuan… subsidi memang hebat. Tetapi bagaimana kita hendak menghentikan mereka yang memerlukan subsidi dalam jangka masa panjang?

“Dan apa yang berlaku selepas wang itu habis? Adakah program lain akan memulakan peralihan? Saya harap ia lebih jelas,” katanya menurut laporan MalayMail hari ini ketika mengulas pembentangan Bajet 2023 di Parlimen, Jumaat lalu.

Dalam pembentangan Bajet 2023, kerajaan menawarkan bayaran sekali gus (one-off) BKM kepada isi rumah berpendapatan RM2,500 ke bawah sebanyak RM2,500, hanya sekiranya mereka mempunyai lima anak atau lebih.

Manakala, bagi keluarga yang mempunyai empat anak atau kurang pula, mereka akan menerima antara RM1,000 hingga RM2,000.

Bagaimanapun, Hartini memuji kerajaan kerana memperuntukkan pembiayaan untuk kesihatan mental bagi wanita dan masyarakat kurang bernasib baik.

Beliau merujuk kepada RM34 juta yang dianggarkan untuk penubuhan Pusat Kecemerlangan Kebangsaan untuk Kesihatan Mental, dan RM8 juta lagi pembiayaan kepada Pusat Sokongan Sosial Sehenti.

Namun, Hartini mempersoalkan bagaimana keberkesanan langkah yang diumumkan akan dipantau, yang juga merupakan perkara yang dikemukakan oleh Sumitra Visvanathan, Pengarah Eksekutif Pertubuhan Bantuan Wanita.

“Ia masih harus dilihat bagaimana pengajaran yang diperoleh daripada peruntukan belanjawan sebelum ini telah memaklumkan bajet ini,” kata Sumitra.

“Banyak peruntukan yang diumumkan tahun lepas tidak mendapat pemantauan dan penilaian yang mencukupi, termasuk peruntukan D11 dan peruntukan tahun lepas ke arah memperkenalkan produk tempoh kepada 130,000 belia B40 untuk mengurangkan kemiskinan tempoh,” tambahnya.

D11 merujuk kepada bahagian siasatan seksual, wanita dan kanak-kanak Polis Diraja Malaysia, yang diberi RM13 juta dalam Bajet 2022.

Menurut Adrian Pereira, pengasas kumpulan hak pekerja yang dipanggil Inisiatif Utara-Selatan, Malaysia masih menghadapi krisis buruh yang cuba dibetulkan oleh kerajaan dengan membawa masuk pekerja asing, yang menurutnya menghapuskan insentif untuk menawarkan pekerjaan bagi komuniti B40 tempatan.

“Pemberian wang tunai, dengan inflasi, akan habis dengan sangat pantas. Satu-satunya perkara yang benar-benar boleh membantu mengekalkan adalah pekerjaan yang layak dengan gaji yang lebih baik, standard kerja dan perlindungan sosial,” katanya.

Pereira juga berkata bahawa ramai pekerja yang dibantu oleh organisasinya dibayar kurang daripada gaji minimum RM1,500 walaupun layak menerimanya di bawah skim yang bermula pada Mei untuk syarikat yang mempunyai lima atau lebih pekerja.

Syarikat yang mempunyai kurang daripada lima pekerja dibenarkan menangguhkan kepada 1 Januari 2023.

“Kita tidak tahu sama ada kerajaan telah meningkatkan pemeriksa buruh untuk memastikan terdapat pematuhan. Kita benar-benar memerlukan pembaharuan struktur,” katanya.