KOTA BHARU, 2 Nov – Penyandang Parlimen Jeli, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengumumkan tidak mempertahankan kerusi Parlimen Jeli pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Beliau berkata, perkara itu sudah dimaklumkan kepada Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa beliau tidak berhasrat menawarkan diri untuk bertanding di Parlimen Jeli.

“Keputusan ini dibuat antaranya selepas mengambil kira nasihat doktor mengenai tahap kesihatan yang tidak mengizinkan saya untuk terus berkhidmat sebagai wakil rakyat yang berkesan.

“Sehubungan ini, saya ingin menzahirkan ucapan setinggi terima kasih kepada semua rakyat di kawasan Parlimen Jeli yang sentiasa memberi sokongan dan kerjasama sepanjang saya merencanakan agenda pembangunan sosio-ekonomi di Parlimen Jeli sejak tahun 1995,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Mustapa yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) turut mengucapkan setinggi terima kasih kepada sahabat yang menganggotai Jemaah Menteri atas segala bimbingan dan kerjasama yang diberikan sepanjang berada dalam barisan Jemaah Menteri.

“Terima kasih kepada kepimpinan Kerajaan, penjawat awam Persekutuan dan negeri serta parti atas sokongan dan bantuan yang diberikan kepada saya sepanjang berkhidmat sebagai anggota pentadbiran kerajaan dan ahli Parlimen,” katanya.

Mustapa yang lebih dikenali sebagai Tok Pa menyandang kerusi Parlimen itu sejak 1995.