ALOR SETAR, 3 Nov – Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berkata DAP telah mencapai agendanya untuk menembusi negeri-negeri Melayu dengan menggunakan orang Melayu di dalam Pakatan Harapan (PH).

Beliau yang juga Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Kedah berkata usaha DAP untuk memperluaskan pengaruhnya di kerusi-kerusi majoriti orang Melayu akhirnya sampai ke Kedah apabila parti komponen PH, AMANAH, menyerahkan kerusi Parlimen Jerai untuk ditandingi DAP.

“Presiden PAS (Tan Sri Abdul Hadi Awang) telah memberi amaran sebelum ini bahawa DAP akan mengambil kesempatan terhadap orang Melayu (dalam PH) untuk mendapatkan kuasa di kerusi majoriti Melayu dan ancaman itu akhirnya tiba di Kedah.

“Kerusi Parlimen Jerai yang mempunyai 80 peratus pengundi Melayu akhirnya ditembusi DAP,” kata Sanusi dalam ucapannya pada perhimpunan memperkenalkan calon PN yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) di Kedah, malam tadi.

Majlis itu diadakan di Kompleks PAS Kota Sarang Semut, turut dihadiri Hadi yang juga Timbalan Pengerusi PN.

Sanusi yang juga Pengarah Pilihan Raya PAS berkata penyingkiran Pengerusi AMANAH Kedah Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi daripada parti itu adalah harga yang perlu dibayarnya kerana meninggalkan perjuangan PAS.

“Saya kasihan kepadanya (Phahrolrazi) walaupun dia telah meninggalkan kami untuk menubuhkan AMANAH di negeri ini, tetapi saya hanya mampu tersenyum.

“Ini membuktikan amaran presiden (Abdul Hadi) bahawa mereka yang meninggalkan PAS akan membayar harganya,” katanya.

Dalam laungan perjuangannya untuk PRU-15 pada 19 November, Sanusi berkata PN negeri bertekad untuk memastikan Barisan Nasional (BN) dan PH tidak akan kembali berkuasa di Kedah.

Beliau berkata jentera pilihan raya PN akan bekerja keras mempertahankan negeri ini daripada BN dan PN.

“Di Kedah kami bertekad untuk tidak membenarkan PH atau BN pimpinan DAP bangkit semula di negeri itu.

“Kita akan pastikan, selagi boleh, Kedah akan kekal di bawah kerajaan PN,” katanya sambil melahirkan keyakinan PN akan memenangi kesemua 15 kerusi Parlimen pada pilihan raya nanti.