KUALA LUMPUR, 22 Jan – Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin, hari ini menghadiri majlis rumah terbuka sempena Tahun Baharu Cina PN yang berlangsung di ibu pejabat GERAKAN di Menara PGRM di sini, hari ini.

Majlis itu turut dimeriahkan dengan kehadiran barisan tertinggi parti komponen PN iaitu Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang dan Presiden GERAKAN, Datuk Dominic Lau Hoe Chai.

Yang turut hadir, Setiausaha Agung BERSATU, Datuk Seri Hamzah Zainudin, Ketua Armada BERSATU Malaysia, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal dan Timbalan Presiden GERAKAN, Oh Tong Keong.

Muhyiddin yang juga Presiden BERSATU mengenakan pakaian tradisi Cina ‘samfu’ berwarna merah jambu dan kehadirannya kira-kira 10.30 pagi tadi disambut dengan aksi tarian singa.

Pada majlis itu, Muhyiddin dan kenamaan lain turut menggaul ‘yee sang’, yang menjadi acara tradisi setiap kali sambutan Tahun Baru Cina, sebagai simbolik memperoleh kesejahteraan dan semua perkara dilakukan memperoleh keuntungan.

Selain menyediakan gerai dengan aneka juadah, pelbagai acara menarik turut mengisi sambutan itu, antaranya persembahan tarian tradisional, alunan gendang dan pemberian ‘angpau’ kepada anak yatim.